В столицата вече има паметна плоча на българските учители 30.03 | 13:45

Инициативата е на Синдиката на българските учители

От Кремена Бедерева

Паметна плоча на българските учители - народни будители, беше открита в градинката на столичния храм "Свети Седмочисленици", информира БТА.

Инициативата е на Синдиката на българските учители (СБУ). На откриването присъстваха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на парламентарната медийна комисия Даниела Петрова, председателят на СБУ Янка Такева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Учителското служение заслужава този паметник, защото откакто свят светува, учителите са тези, които пренасят традицията, знанието и успяват да го превърнат в активно поведение на поколенията, каза в приветствието си министър Игнатов. Той сравни образованието "с щафетно бягане - без финал, защото то няма край".

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че се гордее, че в столицата вече има и паметник на българските учители, който е издигнат с решение на Столичния общински съвет. Тя отбеляза, че паметникът е посветен на всички учители, които през вековете са водили нацията, но той е и за днешните ни учители.

Водещи

Най-четени