Вампир до вампир се редят в Перперикон - намериха още един 09.10 | 17:15

Екипът на проф. Николай Овчаров намери гроб на мъж с железен нож, поставен в областта на сърцето

От Цанка Донкова

Българските вампири станаха известни по цял свят. Археологът проф. Николай Овчаров още преди време заяви, че те са се прочули повече и от гол на Стоичков. Нови находки в Перперикон потвърждават, че в страната ни са бродили доста вампири.

Археолозите са открили поредния вампир и погребани майка с дете, като ритуал срещу чумна епидемия.

Интерес е предизвикал гробът на млад мъж, погребан според християнския обичай. Необичайното в погребението бил железен нож, поставен в областта на сърцето. Това археолозите определят като ритуал срещу вампирясване. В случая има и допълнителен елемент. Единият крак на мъжа е бил предварително насечен.

Това е втори случай на намерен вампир в Перперикон. Предишният бе открит при разкопките миналото археологическо лято, но за разлика от тогава, сега имало допълнителен елемент. Левият крак на погребания е бил предварително разчленен на 3 части и след това поставен в гроба.

1408981Другият християнски гроб, на който са попаднали през последните дни археолозите на Перперикон, разкрива гроб на млада жена с дете, позиционирани като иконата на Богородица Одигитрия.

"Става дума отново за една образна молитва. Майката с невръстното си дете е погребана в позата на Богородица с младенеца”, обясни проф. Овчаров. Според археолога този ритуал е използван за предпазване от чумна епидемия.

Откритите находки са на Некропола и са датирани от първата половина на XIII век.

Разкопките на археологическия комплекс Преперикон ще продължат до края на октомври.

Водещи

Най-четени