Вампирите ни - по-известни от гол на Христо Стоичков 26.11 | 14:56

Защо светът полудя по археологическите находки от Перперикон и Созопол

От Цанка Донкова

България стана по-известна с вампирите, отколкото с някои гол на Христо Стоичков. Това заяви проф. Николай Овчаров на пресконференция на тема: "Българският "вампир” подлудява света: погребенията на "вампири” от Перперикон и Созопол се отразяват от всички световни медии”.

След огромния интерес на българските медии към двата "вампира" от Перперикон и Созопол, вече и световните издания лавинообразно са похванали темата.

"В рамките на няколко дни в много американски и английски вестници се появиха публикации. По-късно започна лавинообразно препечатване в цял свят. Имаше статии и във Фиджи, Уганда, но и много авторитетни издания", заяви проф. Овчаров.

Именно благодарение на интереса към археологията, страната ни е станала много по-позната за останалия свят.

"България стана много по-известна, отколкото с някои гол на Христо Стоичков", уточни проф. Овчаров и допълни, че се наблюдава огромен интерес от страна на чужбина. Включително втората по големина японска телевизия е заснела филм у нас.

Според Овчаров вампироманията отново е станала актуална днес. Особено след романа на Брам Стокър за Дракула. Но въпреки това митовете и легендите за Влад Цепеш са много по-стари.

Показателно е и решението на археолога да оповести новите открития от Перперикон.

"След истерията от миналата година нямаше как да замълча", посочи проф. Овчаров. Той допълни още, че са издадени над 50 книги по темата за вампирясването през последните няколко години.

Интересното при вампирите е вярването защо човек би се трансформирал след смъртта си. Макар че това е езически обичай в него има част и от християнството. Например, смята се, че вампирясване би се получило, ако човек не бъде погребан по християнски или според народното поверие това са "умрели не по реда си хора".

"Много наименования е имало за вампирите. Те са наричани "въпер", "дракус", "устрел". Но по-интересното е какви са причините за това" запита проф. Овчаров.

Ритуалите срещу вампири са се практикували в тъмните векове на османското робство, тогава когато християнството добива домашен характер. Най-често гробове с отклонения са намирани в планинските и полупланинските райони – Бельова черква, Сунгурларе.

Но мистиката и възраждането на вампироманията може да имат и положителна страна.

"Когато има подобна публикация има и поток от хиляди хора", посочи археологът и допълни, че вампирите се срещат в археологията, но при положени, че към тях има туристически интерес, той трябва да се подсили.

Водещи

Най-четени