Вземи книга, дари книга 23.04 | 13:00

Регионалната библиотека в Шумен се се включва в световната инициатива за свободен обмен на книги 

От Гергана Златкова

Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен се включва в световната инициатива "Буккросинг"- практиката да се оставят книги на обществени места, за да бъдат намерени и прочетени. Поводът е днешният Световен ден на книгата и авторското право – 23 април

Библиотеката днес организира две "буккросинг-зони" в града - пред централния вход на библиотеката и на ул. "Цар Освободител".

"Буккросинг-зоните" са изнесени библиотеки в градското пространство, откъдето всеки може да вземе книга, която като прочете, да върне в същата или друга "буккросинг-зона", а ако книгата му е харесала и иска да я задържи - да остави на нейно място свое любимо издание, отбелязват от пресцентъра на библиотеката. 

Всеки, решил да вземе или остави книга в "буккросинг-зоната", ако желае, може да се включи в световната инициатива  "Буккросинг".

За целта е необходимо да посети сайта на организацията, където да се регистрира като посетител, да "освободи" книгата, която ще остави в зоната, като я регистрира в сайта и запише върху нея получения при регистрацията номер за идентичност, или ако е взел книга от "букроссинг-зоната" - да впише на оказаното място в сайта изписания върху нея номер за идентичност и своите потребителски данни.

Електронната система попълва информацията за пътешествието на книгата, уточняват от пресцентъра на библиотеката, цитирани от БТА.

Пътуващите книги, с които Регионалната библиотека ще дари  шуменците, обичащи да четат, и с които ще провокира онези, които все още не са осъзнали удоволствието от четенето, са  предоставени от служителите на институцията.

Върху всяка книга  ще е залепен стикер, указващ начина, по който може всеки желаещ  да се включи в световната инициатива, допълват от пресцентъра на библиотеката. 

С "буккросинг-инициативата" Регионална библиотека "Стилиян  Чилингиров" в Шумен се включва и в националния "Маратон на  четенето".

Той се организира за осма поредна година от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация "Българска книга".

Библиотеката ще участва и в предстоящата между 13 и 17 май Национална библиотечна седмица, организирана отново за осми пореден път.

Най-четени