Маратон на четенето в Стара Загора 19.04 | 10:58

Градът чества 23 април- Международния ден на книгата и авторското право

От Гергана Златкова

Стара Загора се включи в Осмия национален маратон на четенето 2 – 23 април 2013, съобщиха от пресцентъра на общината.

За осма поредна година Библиотека "Родина” и Община Стара Загора организират маратон, в който могат да участват всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, както и в семейна среда.

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно.

Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Началото на "Четяща Стара Загора” ще бъде дадено на 23 април в 07.30 ч. във фоайето на Община Стара Загора.

Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация "Българска книга” и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Международният ден на детската книга се чества на 2 април – рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен.

Световният ден на книгата се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.

Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия – страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право.

Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес.

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.

Предвиждат се серия от инициативи и събития в цялата страна, като до момента са се включили 69 библиотеки от 38 града и 25 села, между които е и Стара Загора.

Водещи

Най-четени