Вижте всички храмове и манастири в Софийско абсолютно безплатно 10.10 | 09:00

Със специална туристическа обиколка с автобус до над 40 светилища

От Гергана Златкова

Специална туристическа обиколка с автобус до над 40 храмове, манастири и оброчища в района на София ще се направи догодина.

"Идеята е да се направи културен маршрут около парка "Софийската мала Света гора”, обясни вчера проф. Николай Овчаров. Той показа разкопките при крепостта Урвич на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.

Туристите първо ще разгледат забележителностите в столицата - Ларгото, Източната порта, музеят под "Св. София” и др. После обиколката ще продължи до крепостта Кокалянски Урвич, а оттам гид ще ни поведе по улиците на възрожденския Самоков, съобщава "Монитор".

Последната спирка ще е в село Белчин , където освен късносредновековната църква "Св. Петка” ще можем да разгледаме и музея "Цари Мали град”.

На връщане туристите ще минат през селата Алино, Бистрица и Железница. "Трябва да се видят богатствата на общината и в нейната периферия”,обясни Фандъкова. Освен това ще се търсят средства за възстановяване на църквата "Св. Илия” при крепостта Урвич. В светата обител през миналата година бяха намерени сребърни монети, както и красиви стенописи.

Водещи

Най-четени