В Созопол има храмове на антични богове 29.12 | 12:53

Според Божидар Димитров става въпрос за храмове на бог Посейдон и бог Приал

От Владислав Рашков

Две антични помещения са били разкрити в Созопол от местни археолози. Предполага се, че единият е античен храм на бог Посейдон, а другият e на бог Приал. Това стана ясно от думите на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Димитров каза, че продължават разкопките пред крепостната стена на града, където през лятото беше открит входът на града, с голям фрагмент от крепостните стени, две бойни кули и манастирът "Св. Николай Чудотворец”.

"В ляво от манастира сега археолозите откриват антични храмове, запазени на около 2 метра височина. Единият от тях очевидно е на бог Посейдон, за това свидетелстват намерена вотивна каменна плоча с изображение на Посейдон", заяви Димитров.

По думите му вторият храм е изключително добре запазен. Ясни се вижда олтарът му, който е изграден от добре обработени квадри от бяло варовик, които са споени с железни скоби и олово.

"Една неочаквана находка разкри на кой бог е посветен този храм – на бога на плодородието и чувствените наслади – Приап", каза Божидар Димитров.

Водещи

Най-четени