Влязохме в световните новини с древната история на земите ни 01.11 | 18:19

Най-старият праисторически град, открит до момента в Европа, се намира у нас

От Георги Георгиев

Екип от български археолози съобщиха, че са открили най-стария праисторически град, който до момента е откриван на територията на Европа, пише BBC. Според учените намиращото се в близост до Провадия древно селище е било важен център в производството на сол.

Специалистите са на мнение, че откритието в България може да обясни златното съкровище от разположения в близост варненски халколитен некропол. Предметите от намереното преди 40 години съкровище се приемат за най-старото технологично обработено злато в света.

Археолозите са на мнение, че новооткритият до Провадия град е бил дом на близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. Хр. или е близо на 1500 години при появата на крито-микенската (гръцката) цивилизация.

Разкопките сочат, че жителите на града са изварявали вода от местните извори и са я използвали да създават блокчета сол, които били използвани за търговия и за съхраняване на месо. По онова време солта била много ценена стока. Това според археолозите обяснява наличието на огромните защитни каменни стени, с които древният град е бил заобиколен.

Повече за откритието четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени