Галактическо изобилие от фентъзи и фантастика 20.03 | 14:00

Издателство "Колибри" представи библиотека "Галактики"

От Мирела Вавова

Столичният клуб Суингинг хол приюти едни от най-върлите почитатели на фентъзито и фантастиката вчера, 19 март. Поводът бе представянето на библиотека "Галактики" на издателство Колибри, които амбициозно подемат инициативата да срещнат българските читатели както с класическите жанрови заглавия, така и с най-новите световни примери.

"Много важни книги отсъстват от родния пазар и това е пропуск, който трябва да се навакса. Правим го заради вас – феновете, за да имате възможност да избирате между качествени заглавия", каза Светлозар Желев от Колибри.

"Събрали сме се тук не само за да представим новите заглавия от поредицата, но и да се вслушаме във вашето мнение, защото то е най-важно за нас", допълни той и заяви, че всички заедно трябва да гледат в една и съща посока.

По време на вчерашното представяне на поредицата се постави началото и на своеобразния клуб Галактики, чиято цел е да обедини феновете на фентъзи и фантастика, да провокира дискусия по темата, за да допринесе за това жанрът да бъде достойно представен на българския пазар.

В дискусията се включи и блогърът Христо Блажев, по чието мнение досега е липсвала конкуренция и това е спъвало развитието на нишата. Вече има няколко, макар и малки издателства, които предлагат фентъзи и фантастика.

"Не е важно логото, важна е книгата", категоричен е Блажев, според когото наличието на конкуренция ще допринесе за това да се вдигнат стандартите и да се издават нови добри заглавия от световни и български автори.

В последните години не са се случвали много хубави неща на този фронт, но според него от 2010 година насам се наблюдава подем. Днес вече се следи не само за качеството и селекцията на текстовете, но и за визуалното оформление на корицата, което да допринася за разпознаваеми образ на всяка поредица.

Идеята за библиотека "Галактики" възниква преди няколко години при случайната среща между Андрей Велков и Жаки Вагенщайн, които от дума на дума решават да направят поредица за фантастика, включваща класически и най-нови заглавия.

Книгата, дала начало на инициативата е "Гласът на острието" ма Джо Абъркронби. Днес вече заглавията наброяват 11, като най-новото е току-що излязлата от печат "Зора" на Октавия Бътлър.

"Зора" е първата книга от поредицата "Ксеногенезис", която представя един нов интелигентен свят, видян през очите на жена. Главната героиня Лилит Аяпо броди из Андите, когато война унищожава планетата. Няколко века по-късно тя е съживена от извънземни, дошли на Земята, за да се опитат да спасят човечеството. На Лилит и останалите хора им предстои да се научат да съжителстват с оанкалите, както се наричат чуждоземните им спасители.

"Кървави книги", том 1 и 2, с които Клайв Бъркър разхожда читателя из дебрите на богатото си въображение, срещайки го с неподправения ужас от едно стряскащо състезание с Дявола. Сборникът е носител на наградите "Уърлд Фентъзи" и "Бритиш фентъзи".

"Уравненията на живота" е определяна като сайбърпънк антиутопия, която разказва за Самуил Петрович. Главният герой успява да се спаси от ядрена атака в Санкт Петербург и да намери убежище в Метрозоната на Лондон. Наситена с много екшън, развиващ се на научнофантастичен фон, книгата печели читателите и с широкия набор от образи и поддържащи герои.

"Селцето" ситуира действието насред високите планини на отдалечена планета, където корабокрушенците от "Полюс" ще се опитат да оцелеят при екстремни ситуации. Мнозина ще загинат, но ще успеят ли другите да се приспособят към дивите условия, или ще се опитат да се върнат на Земята?

"Буреносен фронт" е първият роман от бестселъра на "Ню Йорк Таймс" "Досиетата Дрезден". В дебютния си роман Джим Бъчър среща читателя с популярния герой Хари Дрезден – наемен магьосник и детектив, който започва да съдейства на полицейския отдел.

"Защитения" на Питър В. Брет разказва за поробения от демони човешки род, който след векове на ужас и страх ще дръзне да се опълчи на надвисналия мрак. Главният герой Арлен ще се осмели да изостави сигурността на дома си и да поеме по нов път.

"Корпорация безсмъртие" на Робърт Шекли изгражда един нов свят, изграден върху насилието и култа към злото. Животът на такова място е непоносим, затова и главният герой Барънт решава да търси път за бягство. Същевременно в друго измерение Томас Блейн улавя шанс за безсмъртие.

   

Джо Абъркронби ни въвежда в проблемите и битките на Съюза с трилогията си "Първият закон". С "Гласът на острието" той разгръща пред читателя началото на епична фентъзи сага за древните магуси. Книгата е последвана "Преди да увиснат на въжето", в която действието продължава да се развива все така напрегнато, а с "Последният довод на кралете" Джо Абъркромби ни пренася във времето на война. Героят Джизал дал Лутар се отказва от славата и почестите на войнишкия живот, за да търси лчбовта. Далче от бойното поле той ще се изправи срещу нови трудности, заплахи и мъчения.

Водещи

Най-четени