Да се потопим в древния Мисионис край Търговище 16.10 | 16:00

Древният град е развивал търговски връзки със Северна Африка и Русия

От Теодора Кокаланова

Древният античен и средновековен град Мисионис край Търговище е развивал търговски връзки със Северна Африка. Доказателство за това са намерените при разкопките през лятото керамични съдове от Тунис. Това заяви археологът проф.Николай Овчаров, ръководител на разкопките в древния град. 

1414396

 

Той уточни, че керамичните съдове са били донесени от Тунис и датират от V-VI век. "Градът Мисионис се е издържал от търговска дейност и в него има "кантора" за търговия с Русия", обясни археологът.

По думите му най-голямото откритие от това лято в Мисионис е една сграда, наречена условно "кръчмата", в която са били намерени над 80 чаши и фрагменти. 

Според него "кръчмата" е била открита в древен аристократичен квартал, наречен от археолозите "Болярски", предаде БТА.  "За големината на града Мисионис може да съдим по трите базилики в него, които са функционирали по едно и също време - от V до VII век", обясни археологът Ангел Конаклиев.

Той допълни, че при разкопките в древния град е открито и голямо количество плоско, лято стъкло, което се е използвало за направата на витражи в домовете на богатите търговци и занаятчии. "Открити бяха и много накити - сребърен пръстен, позлатена обица, сребърни обици, обици от планински кристал и монети", похвали се Конаклиев.

Професор Овчаров отбеляза, че думата "Мисионис" - означава "Мизия", като най-вероятно тя е била провинция в Северна България през V-VI век. 

Водещи

Най-четени