Добрич подкрепя издаването на книги за Йордан Йовков 04.05 | 10:11

Общината ще съдейства и за издаването на книга за живота и творчеството на писателя

От Кремена Бедерева

Община Добрич ще подкрепи издаването на книги, свързани с творческото наследство на класика на българската литература Йордан Йовков, съобщиха от пресцентъра на кметската управа.

Ще бъде подпомогнато издаването и разпространението на "Балканът, ханът и чифликът. Привидният реализъм на Йордан Йовков" на литературния критик Светлозар Игов. Авторът получи съпътстващото отличие на националната награда "Йордан Йовков" за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото
литературно наследство през 2010-а за 130-годишнината от рождението на писателя.

Общината ще съдейства и за издаването на книга за живота и творчеството на писателя от уредника в дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич Кремена Митева, както и на поредния брой на литературното списание "Антимовски хан" на сдружението на писателите, информира още БТА.

В програмата на общината за финансиране на издания, свързани с историята и развитието на Добруджанския край, са включени и краеведското изследване "Сродници на Стефан Караджа от Добричка област" на Георги Топалов, "Добруджа: памет и песни" на Венцислав Димов, автобиографичната книга "Лале ли си" на народната певица Верка Сидерова и други.

Одобрените в първата конкурсна сесия за годината книги ще бъдат подкрепени с 10 000 лева. До края на 2011-а ще се състои още една сесия за нови проекти.

Водещи

Най-четени