Енио Мориконе пристигна в България 09.12 | 09:42

Иконичният композитор със суперстрога програма преди концерта

От Мартина Панайотова

Иконичният композитор Енио Мориконе вече е на българска земя. Той пристигна на летище София един ден преди концерта, който ще изнесе в "Арена Армеец", директно от Берлин, където получи наградата на Европейската киноакадемия като универсален композитор и истински майстор.

По време на репетициите за голямото музикално събитие Мориконе ще се подкрепя с чай и плодове. Италианецът, когото критиката нарича Филмовия Моцарт, е поискал и средиземноморски блюда.

Алкохолът е напълно изключен от менюто му. "Той е много скромен. За разлика от рок звездите не изисква хавлиените кърпи в гримьорната му да са в определен цвят и подредени по фъншуй", споделиха организаторите на спектакъла от "Ивент зона", цитирани от в. "Монитор".

Носителят на "Оскар" пристигна у нас с 20 души технически екип и моментално се отправи към залата, за да се запознае с хора и симфониците на радио "Класик ФМ".

Преди старта на първата си репетиция у нас Мориконе стисна и ръката на Теодосий Спасов, който ще свири под негово диригентство утре. С властелина на кавала маестрото се запознава в края на 90-те по инициатива на Виктор Чучков.

Шестчасови репетиции чакат 185-те музиканти днес и утре. Графикът на композитора ще бъде разреден само от време за сън, а в сряда, часове преди да си тръгне, ще получи отличието доктор хонорис кауза на Нов български университет.

Междувременно стана ясно, че заради повишения интерес към шоуто на маестрото "Ивент зона" пускат в продажба четири допълнителни сектора. Билети на цена от 60 до 200 лв. могат да бъдат закупени в мрежата на tixgate.com и касите на Easy Pay в цялата страна.

В сетлиста на Мориконе ще влязат пиеси от култови ленти като "Недосегаемите", "За шепа долари", "Имало едно време в Америка" и "Малена". Глас върху шедьоврите му ще отпусне сопраното Сузана Ригачи.

Италианката с шведски корен е изпълнителят в саундтрака към уестърна "Добрият, лошият и злият", обявена за най-разпознаваемата мелодия в света.

Водещи

Най-четени