Започва изграждането на "Българския Лувър" 26.09 | 08:31

Проектът е на стойност над 27 млн. лева

От Елена Кирилова

Официалният старт на изграждането на "Българския Лувър" ще бъде даден днес (27 септември) в 13 ч., съобщава агенция "Фокус”.

Вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще дадат началото на проекта.

Националният музеен комплекс, познат като "Българския Лувър” ще се помещава в бившите сгради на Техническия университет в София. Сумата, предвидена за изграждането му е над 27 млн. лева, предоставено от Оперативна програма "Регионално развитие” 2007 - 2013.

Откритият конкурс за проектиране на Съвременен музеен център в кв. 500 бе спечелен от проектът на арх. Янко Апосотолов.  Изпълнител на обществената поръчка с предмет "Строително-монтажни работи на обект Национален музеен комплекс” е "Главболгарстрой” АД.

Новият комплекс ще разполага с големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, реставрационни ателиета и модерни фондохранилища. Всичко това ще се простира на площ от 21 000 кв.м.

Предвидено е в двора да бъде изграден голям скулптурен парк. Музейният комплекс ще помещава от най-ранните икони до съвременни творби и ще дава възможност за развитие на децата, благодарение на изнесени часове, които ще се провеждат в галерията.

Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерство на културата, в площта между бул. "В. Левски” и улиците "Московска”, "19 февруари” и "Оборище”. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Водещи

Най-четени