Известни актьори без думи 14.08 | 11:56

Черно-бели видеопортрети на 14 кинозвезди в програмата на „Късо съединение“

От Олга Андреева

Поредната порция от най-добрите късометражни филми за последните години, които представя фестивалът "Късо съединение" с медийната подкрепа на iNews, може да бъда видяна тази вечер в София.

"Звездно късо съединение" е обединило в своите 14 минути звездния състав, за който би му завидял всеки пълнометражен филм.

Мат Деймън, Хавиер Бардем, Майкъл Дъглас, Натали Портман, Робърт Дювал, Джеймс Франко, Венсан Касел, Тилда Суинтън – са само част от 14-те звезди на киното, които застават пред обектива.

Всеки от тях обаче играе сам за себе си – сам пред обектива, без глас, без цвят. Играят класически филмови сцени, ситуации или просто човешки състояния, като в урок по актьорско майсторство – вбесен мъж, чупещ чинии, крещящ мъж, стрелящ мъж, тягостно замислен мъж, бягащ мъж, самосъблазняващ се мъж, страдаща жена, истерична и ужасена жена, съблазнителка, страстно пушеща певица. Единствено класическа музика озвучава емоционално заредените, но безмълвни сцени.

Черно-белите портрети са създадени по проект на New York Times и техен режисьор е известният моден фотограф от Норвегия Солве Съндсбо, който е работил за едни от най-големите модни марки и е правил корици на водещите модни списания.

Ето как е решил да подходи към особеното начинание: "Тръгваш от идеята да направиш класически кадри към създаването на повествование. Но 60 секунди имат минимален повествователен капацитет, така че в крайна сметка трябва да създадеш нещо като поема, която да поведе въображението ти". С филма си за 14-те актьори в действие през 2011 г. Съндсбо печели награда "Еми" за нов подход към представяне на новини и документални програми в категорията изкуство, лайфстайл и култура.

"Звездно късо съединение" е 14-минутен и се прожектира заедно с идейния проект на режисьора Микеле Чивета "За 42 секунди". 45-минутната лента е събрала творческите виждания на световноизвестни режисьори, следващи напътствието на Чивета "Визуализирай сънищата си!".

Микеле е успял да вдъхнови за проекта си номинирани за "Оскар” режисьори като Дейвид Линч и Майк Фигис, както и някои от иконите на арт киното – Карлос Рейгадас, Гаспар Ное и Абел Ферара. Ъндърграундът е представен от Хармъни Корийн и Лари Кларк. Като режисьор се пробва и синът на Джон Ленън, Шон Ленън.

Територията на сънищата изглежда изключително благодатна за развихряне на творчески фантазии. Времето обаче е ограничено – 42 секунди има всеки режисьор, за да визуализира сънищата, за които копнее или от които бяга.

Ако очаквате да попаднете в топлите, уютни прегръдки на еротични, красиви, омагьосващи съновидения, ще останете разочаровани. Сънищата на режисьорите са тежки, причудливи, объркващи, мъчителни, кошмарни.

На места проблясва усещането за уловено щастие, за хармония и спокойствие, но преобладаващото чувство за напрежение, за надвиснала опасност, за непроменима предопределеност, държи съня на границата на кошмара, от който се молиш да се събудиш.

"Звездно късо съединение" и "За 42 секунди" можете да гледате в рамките на "Късо съединение" на: 14 август от 20.00 ч. в + това (5 лв.), на 17 август от 19.30 ч. в Eвро синема (6/4 лв. за учащи и пенсионери), на 19 август от 20.30 ч. в Eвро синема и на 20 август от 22.00 ч. в Dada Cultural Bar (5 лв.).

Водещи

Най-четени