Издигат паметник на Георги Калоянчев в Бургас 21.07 | 16:21

Проектът е на скулптора Георги Чапкънов

От Беатрис Николoва

Бронзов паметник на актьора Георги Калоянчев ще бъде издигнат в родния му град Бургас, съобщават от общината. Проектът е на скулптора Георги Чапкънов, а изграждането е инициирано от Асоциацията, основана в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата, чиито учредители са кметовете на тринайсетте общини от Бургаска област, допълва БТА.

Инициативата е съвместна на Община Бургас, Обществен дарителски фонд - област Бургас и Дружество на художниците Бургас, и включилите се в последствие местни културни институции - Държавна опера Бургас, ДТ "Адриана Будевска”, Бургаската художествена галерия, и клубовете - Лайънс клуб Виа Понтика Бургас, Зонта клуб Бургас, Ротари клуб Бургас Пиргос, Интеракт клуб Бургас и други неправителствени организации.

1342072Асоциацията се ангажира с организиране на цялостната процедура по изграждане на паметника, както и с набиране средства за реализацията му. Монументът ще бъде поставен при подхода на Летния театър в близост до бюста на Апостол Карамитев. Височината й ще бъде в реалния ръст на актьора. В Бургаската художествена галерия е изложена малка статуетка, показваща как ще изглежда голямата скулптура. Георги Калоянчев е изобразен в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление.

 

 

Водещи

Най-четени