Иззети от ГДБОП културни ценности в НИМ 08.04 | 07:22

Ценностите произхождат вероятно от Рациария

От Кремена Бедерева

Културни ценности с изключителна художествена и научна стойност ще бъдат пренесени днес в 11 ч. в Националния исторически музей (НИМ) за съхранение и извършване на експертиза. Те са иззети от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от музея.

Ценностите произхождат вероятно от Рациария (днешното село Арчар, Видинско), римски град по долнодунавската граница на Римската империя.

Селището е изходна база на император Траян по време на Дакийските войни. След победата му над даките то получава статут на колония - Улпия Траяна Рациария. Оттогава Рациария се превръща в един от големите градски центрове на провинция Горна Мизия, с обширна градска територия.

През вековната си история градът преживява периоди на икономически и културен разцвет, на разрушения и нови подеми. Една от ценностите е мраморният саркофаг с богата релефна украса от гирлянди, растителни орнаменти, бюстове, маски и фигури на гениите на смъртта.

От надписа се разбира, че той е посветен на Севера Ингенуа Филаделфина, дъщеря на Луций от нейния син, която вероятно е от рода на преселници от Сирия. Саркофагът е свидетелство за активните търговски и етнически връзки между източните провинции и Рациария, както и за високото равнище на скулптурните ателиета на територията на града. В България досега не са откривани саркофази с бюстове на погребаните в тях.

Възможно е една от мраморните плочи с гирлянди, букраний и овнешка глава също да е част от разрушен саркофаг. Има и надгробни плочи с портретни изображения, дорийски и йонийски колони, бази и капители. Много ценна е и олтарната масичка с релефно изображение на орел от едната страна, олтар с релефна украса и др.

За първи път в български музей постъпва и каменна плоча с изображение на митологичната сцена със свещената вълчица, кърмеща Ромул и Рем, потомците на троянския герой Еней, основателите на Рим.

Водещи

Най-четени