Изследваха корените на прабългарите в Бурятия и Монголия 07.04 | 11:21

Експедицията изследва произхода на прабългарите, както и прави проучвания за Чингис хан

От Кремена Бедерева

Български тамплиери, водени от археолога проф. Николай Овчаров, изследваха корените на прабългарите в руската република Бурятия и Монголия.

Експедицията се завърна с официални писма за побратимяване на столиците на двете държави Улан Батор и Улан Уде със София и с Варна.

На място представители на бизнеса са запознати с чудесата на България като археологическите обекти Перперикон и Татул.

От историческа гледна точка експедицията се занимава с изследването на произхода на прабългарите, както и с проучвания за Чингис хан, разясни проф. Николай Овчаров, цитиран от БНР.

"Видях в картина това нещо, което съм изучавал толкова много години за прабългарите. Буквално знаех почти всеки елемент, викането на духовете, превръщането на шаманите в нещо средно между духове и хора, за да могат те да проговорят с езика, с гласа на духовете", обяснява проф. Овчаров.

Николай Овчаров припомни, че в първата половина на 13 век монголските орди, покорили Русия и Китай са достигнали България, а на българския престол сяда татарски хан Чака, който в края на 13 век управлява страната ни една година.

Този период е много интересен и по отношение на изследването на рицарството и тамплиерите, каза още археологът: "Тези рисунки, които сме намирали на крепостни стени на Плиска и Преслав, части от шаманско облекло, сега ги видяхме на място и аз смятам, че това ще бъде изключително полезно за нашата наука, за археологията, за историята."

Водещи

Най-четени