Искат "Сурва" да бъде обявен за живо човешко съкровище 16.05 | 11:17

Играта на маскираните е ритуален благослов за здраве, плодородие и добруване

От Кремена Бедерева

Пернишка област ще кандидатства за включване в националната програма "Живи човешки съкровища - България 2012" с народния празник "Сурва ", съобщиха от областната администрация.

Кандидатурата е подадена от Регионален исторически музей и представлява групов носител на сурвакарски групи от 31 селища в Пернишко. Сурва е най-големият зимен празник в Пернишко. Обичаят е езически и има хилядолетна история.

Във вярванията на народа играта на маскираните е ритуален благослов за здраве, плодородие, благоденствие и добруване. Традицията се предава от векове от баща на син.

От 1966 г. в Перник се организира фестивал. От 1985 г. той е със статут на международен. Маскарадът популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Той e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, през 2009 г. е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

През юни национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет от тях пред Националния съвет за нематериално културно наследство, уточнява БТА.

Попълването на националната система "Живи човешки съкровища - България" се извършва на две години. През 2010 г. кандидатурата на разказвачката Лидия Добревска от гр. Брезник бе утвърдена за вписване в националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2010 г.

Водещи

Най-четени