Маскарадът "Сурва" в Перник започва с факелно шествие 27.01 | 09:07

През двата фестивални дни ще дефилират хиляди кукери и сурвакари

От Олга Андреева

С гала-спектакъл "Магията на Сурва" ще бъде открито 21-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Сурвакар със запалена факла ще се спусне от 48 м височина и в специален жертвеник ще запали огъня на "Сурва 2012".

След това през центъра на Перник ще премине факелно шествие, предвождано от тъпани, а кметът на общината Росица Янакиева ще предаде символично ключа на града на воеводата на фестивала.

Първата нощ на фестивалния Перник ще бъде озарена от мощни илюминации и огромен огън, около който ще заиграят маскираните, съобщи на БТА режисьорът на "Магията на Сурва" Красимир Димитров.

В проявата ще вземат участие около 6 000 души. В продължение на два дни на централния пернишки площад ще дефилират 100 групи от страната и чужбина. Чуждестранните участници са над 300 и са от девет държави.

Отново в Перник ще пристигне група от Китай. Талисманите на фестивала - двойката кукли - сурвакари Сура и Сури, ще присъстват на живо във всички ритуали на маскарада.

През двата празнични дни в Перник ще дефилират хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи от звънци и хлопки, на главата - чудновати маски, направени от естествени материали - кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил. Участниците ги изработват сами, като влагат традиционни елементи и богата фантазия. Сред хилядите маски на фестивала няма дори две еднакви - всяка е оригинално произведение на народния творчески гений.

Над 700 различни сувенири, свързани с маскарада, ще могат да си купят зрителите по време на тазгодишното му издание. На специален базар на българските и чуждестранни гости на фиестата ще бъдат предложени традиционни маски и костюми, амулети, звънци, битови предмети, съпътстващи зимната сурвакарска традиция.

В специално открити работилници за маски майстори ще демонстрират на живо изработването на оригиналните ликове. В дървени къщички, декорирани с битов реквизит - маски, звънци, предмети на народните занаяти, разположени като "Сурвакарско село", пернишки ресторантьори ще предлагат местна кухня и напитки.

За първи път на 21-то издание на фиестата строгата традиция ще бъде разкрепостена. По решение на община Перник и Организационния комитет на фестивала ще се проведе младежко маскарадно дефиле под надслов "Сурвакариада".

На него ще се представят ученици на възраст от 10 до 19 г. ,чиито костюми интерпретират български и световни маскарадни традиции. Сред тях ще бъдат почитателите на английския Хелоуин, на Св. Валентин, на френския карнавал на цветята и др. Инициативата цели да приобщи младите хора към обогатяване и развитие на маскарадните традиции.

В рамките на фестивала за първи път ще има и "мини" конкурс за представяне на традиционните за маскарадната ни обредност персонажи "Мечка и мечкар".

На втора фестивална сцена под мотото "Перник, здравей!" богата концертна програма ще представят чуждестранните гости. Етнолози и експерти от музеи и университети в страната и чужбина ще изложат становищата си на научна конференция "Пътят на маскарада".

Пищното шоу тази година ще бъде съпроводено и от маскарад върху лед. За първи път маскирани ще танцуват с кънки върху заледеното езеро в градския парк. Както на Сирни Заговезни пък огнено шоу "Оратник" ще гони злите сили.

Специално обособен подиум с микрофон ще приема фестивални наздравици. В забавното мероприятие ще може да се включи всеки желаещ със свой поздрав. Бутафорен дрегер ще "отчита" алкохолното състояние на участниците.

Сред атракциите на фестивала е опаковането от циркови акробати на часовниковата кула, издигаща се на уникалната сграда на Минната дирекция в Перник. Петдесет метра плат ще закрият кулата, която е един от символите на Перник. Върху циферблата на часовника ще бъде изписана легендарната фраза "О, миг, поспри!". Тя ще символизира удоволствието от карнавала, при който времето спира символично и дните, прекарани в маскарадни прояви, се изваждат от възрастта на човека.

Три делтапланера ще летят в централната градска част по маршрута на дефилето. Те ще правят въздушни снимки на фестивала и ще разпространяват рекламни флаери.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Маскарадът популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Във вярванията на българския народ играта на маскираните е ритуален благослов за здраве, плодородие, благоденствие и добруване.

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, през 2009 г. е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

Водещи

Най-четени