История и вино се срещнаха навръх Димитровден в с. Дренково 26.10 | 16:36

Няколко поколения се събраха край един от най-интересните археологически обекти в района

От Андриян Георгиев

История и вино се срещнаха навръх Димитровден край уникалната късноантична сграда в благоевградското село с. Дренково.

Хора от няколко поколения се събраха край един от най-интересните археологически обекти в района на празник под мотото "Преданието на виното".

Заедно с домакините си от Благоевград и района тук се срещнаха с историята, изразиха почитта си към Свети Димитър, който православната църква чества днес, вдигнаха наздравица, пяха, танцуваха и се веселиха и съседи от близката община Делчево в Македония.

Специалистите определят късноантичната сграда край село Дренково, обявена за паметник на културата, като археологически обект с уникален архитектурен план - помещения за живеене, вътрешен двор, отбранителни кули, зърнохранилище, винарна. 

Археологът Юлия Божинова каза пред БТА, че е щастлива да види толкова много хора на това място днес. Това е и крайната цел на археолозите - техният труд да излезе наяве и да се види свършеното от тях. 

Разкопките на късноантичната сграда датират от 2003 г. Мястото е представлявало голяма могила и нищо не е подсказвало, че под нея лежи такава огромна сграда, оказала се уникална за България със запазен на височина цял първи етаж.

"Тук имахме щастието направо с машината на времето да се върнем назад 1600 години, да попаднем в бита на обитателите  на тази сграда", каза Божинова.

Учените имат две хипотези за нейното съществуване. Едната е, че е била собственост а едър  земевладелец. Другата е, че тук са били настанени военачалниците на войсковата част, която е охранавяла пътя, водещ от Вардар към Струма и към древна Пауталия през Делчевския проход. 

Тук е открито и голямо стопанско-складово помещение, както и изцяло запазена винарна. В нея се е мачкало и е кипяло гроздето през октомври и преди много векове, а в намерените делви е отлежавало прочутото тракийско вино, което гърците не могли да пият, защото било много силно и са го разреждали с вода. 

С руйно местно вино вдигнаха днес наздравица и хората, събрали  се днес на празника. А към атмосферата на античността ги върнаха древен воин с ризница, шлем и меч, както и девойки в облекла,  каквито са носели хората по тези земи пред хилядолетие и  половина.

Водещи

Най-четени