Как ще изглеждат новите метростанции 20.12 | 14:42

Два проекта бяха избрани на конкурса „Метростанция 20“

От Мартина Панайотова

Финалното журиране на конкурса за "Метростанция 20" от метродиаметър 1 на софийско метро бе проведено на 18 декември, като то отсъди как ще изглеждат две от бъдещите му спирки.

 Конкурсът бе анонсиран от  на 15 октомври 2010 година в рамките на международния фестивал за архитектура и градска култура Sofia Architecture Week. Една година по-късно бе даден и неговият старт, 27 септември 2011 г

Заданието беше изготвено от архитектите Орлин Манолов и Павел Янчев, а в конкурса взеха участие 130 конкурсни предложения от 22 държави от Европа, Азия и Америка.

 На 18 декември 2011 година международното жури избра два проекта, които да бъдат преработени и допълнително обсъдени от комисията. Премираните проекти на арх. Александър Шинолов (Пловдив, България) и арх. Виктор Химинес, студио "ATA" ltd. (Лондон, Великобритания) бяха преработени спрямо препоръките на журито.

Една година по-късно се проведе и финалното журиране на конкурса, на което, след оживена дискусия, се реши, че ще се реализират и двата проекта.

Поради спецификата на английския проект, журито препоръча той да бъде реализиран при 17-та Метростанция от първи метродиаметър на софийско метро (Околовръстен път).

Колкото до този на арх. Шинолов, той трябва да бъде реализиран при Метростанция 20 от първи метродиаметър на софийско метро, като бъдат стартирани преговори за възлагане на архитектурното проектиране до края на 2012-та година. 

 Как ще изглеждат двете метростанции може да видите, след като влезете в галерията. 

Водещи

Най-четени