Калин Терзийски: Българската литература се възражда 29.11 | 10:29

Писателят получи годишната награда на ЕС за литература пред сънародници в Брюксел

От Олга Андреева

Българският автор Калин Терзийски, който спечели годишната награда за литература на ЕС, получи отличието си на официална церемония в Брюксел снощи.

За награждаването му в Брюксел бяха пристигнали българи, някои от които бяха пътували от съседни на Белгия страни. В отговор на въпрос какво предполага, че е станало причина журито да го оцени толкова високо, Терзийски отбеляза, че пише открито и правдиво, с толкова искреност, колкото може да понесе човешкото око, а и повече.

Наградата на Терзийски беше връчена от председателя на Комисията по култура на Европейския парламент Дорис Пак, съобщи БТА. Още 11 автори получиха своите награди снощи. Терзийски беше отличен за произведението си "Има ли кой да ви обича".

То ще бъде преведено на два европейски езика и ще бъде издадено в две държави. Единият език със сигурност ще бъде английският, защото, по думите на Терзийски, "с превода на английски все едно превеждам творбата си на световния език".

Авторът допълни, че има желание другият превод да бъде на "малък" език, за да направи поклон към някоя "малка" култура, каквато е българската. "Този плурализъм на Европа се крепи точно на прекрасното отношение към "малките" култури, така те няма да изчезнат и ще отстояват своята самобитност", коментира Терзийски.

Награденият български автор изрази още надежда от това отличие да произлезе нещо хубаво и за българската литература. "Не се страхувам, имам силно усещане от последните години, че българската литература се възражда. В нашата страна отношението към писателите вече е друго, а и най-важното - отношението на писателите към писането се промени; българските писатели започнаха постепенно възприемат писането като своя най-важна цел", допълни той.

Водещи

Най-четени