Награждават Калин Терзийски в Брюксел 28.11 | 09:18

Той е сред 12-те носители на годишната награда на ЕС за литература

От Олга Андреева

Лауреатът на Европейската награда за литература за 2011 г., с която се отличават най-добрите нови или дебютиращи автори, Калин Терзийски, днес - 28 ноември, ще получи наградата си официално на тържествена церемония в Брюксел.

Българският поет, писател и сценарист е сред 12-те носители на годишната награда на Европейския съюз за литература. Терзийски заслужи отличието с краткия разказ "Има ли кой да ви обича".

Всеки награден получава премия от 5000 евро и възможност творбата му да бъде преведена на други езици, за да стигне до по-широка международна публика, посочва БТА. На церемонията тази вечер се очаква да присъстват личности от европейския артистичен и политически елит.

Останалите отличени автори през тази година са от Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция, Великобритания.

Наградата се присъжда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската федерация на продавачите на книги, Европейския съвет на писателите и Европейската федерация на издателите.

Калин Терзийски е роден на 22 март 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. Работил е като дърводелец, анкетьор, санитар, медицинска сестра, копирайтър, редактор. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната болница в Курило.

От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува нещата си в периодичния печат – списанията "SAX”, "Егоист”, "Едно”, "Найт лайф”, "Ева”, "Клуб М”, вестниците на "Труд”. Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: "Квартал", "Хъшове", "Каналето", "Шаш", "Досиетата Хъ", "Пълна лудница".

Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2006 г. е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб "Литература Диктатура", в която членува и брат му, писателят Светослав Терзийски.

Калин Терзийски е написал книгите: "Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време” (разкази), "Сурови мисли със странен сос”, участия в сборниците: "Недялко...projekt”, "Антология на живите”, "Обществен експеримент”, "Троица”.

Водещи

Най-четени