Карлово отбелязва 140 г. от гибелта на Васил Левски 18.02 | 11:19

В програмата на общината са включени редица прояви

От Кремена Бедерева

 Карлово отбелязва 140 години от смъртта на големия български революционер, идеолог и национален герой – Васил Левски.

По този повод община Карлово – родното място на Апостола, организира редица събития, свързани с годишнината от гибелта му. Тържествена проверка заря ще се състои днес от 18 ч. на площад "Васил Левски", съобщават от общината.

Малко преди началото на зарята в архитектурно-исторически резерват "Старият град", ще започнат и снимките на игралния филм "Васил Левски".

Филмът се реализира с подкрепата на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Официалното начало ще бъде дадено от Максим Генчев – художествен ръководител, сценарист и режисьор на филма.

Също днес Община Карлово организира среща разговор за представяне на най-новата книга, посветена на годишнината от гибелта на Васил Левски "Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостолът на свободата в черквата "Св. Петка Самарджийска" - автори Димитър Овчаров и Петър Вълев.

Срещата ще се проведе от 13 ч. в зала "Васил Караиванов".

По-голямата част от страната, включително и столицата, почита гибелта на Апостола на 19 февруари. Столична община, Софийска света митрополия, Общобългарският комитет и фондация "Васил Левски" ще възпоменат годишнината с панихида и официална церемония-поклонение.

Слово в памет на Апостола ще изнесе доц. Александър Костов – директор на Института по балканистика при БАН, като в програмата ще се включва още и литературно-музикална композиция с участието на актьора Георги Златарев и хорова формация "Юлангело" с диригент Йосиф Геджиков.

Водещи

Най-четени