Китай иска да покаже златните ни съкровища 16.07 | 15:54

Китайска културна делегация се възхити от тракийските ни съкровища

От Олга Андреева

След като "Лувърът" прояви интерес към тракийските ни златни съкровища, сега и Китай изрази желание да покаже експозиция от съкровищата в Пекин и други градове.

Това заяви заместник-председателят на Комисията по външна политика на Общокитайското събрание на народните представители Джа Пейсин, който е на посещение в София.

"Китай е пленен от златните съкровища на България! Можем да предложим залите на Музея на императорския дворец, салоните на Националния музей на Китай, както и представителни зали на музеи в различни китайски провинции.

Ако златните съкровища на България бъдат показани в Китай, те ще предизвикат изключителен интерес сред китайската публика”, заяви г-н Пейсин пред българския културен министър Вежди Рашидов.

Той увери министъра, че членовете на водената от него делегация ще бъдат своеобразни безплатни рекламни лица на България, тъй като възхищението им от нашето културно наследство е огромно.

Министър Рашидов е уверил китайските гости, че ще бъдат предприети конкретни действия за активизиране на културния обмен между двете държави.

2012 г. е обявена като Година на междукултурен диалог "ЕС – Китай”, припомнят от културното ведомство.

Най-четени