Франция иска да покаже в Лувъра златните съкровища на България 10.07 | 14:06

Подготовката на първата българска експозиция в Лувъра ще отнеме повече от година

От Олга Андреева

Франция иска да покаже в Лувъра специална експозиция от златните съкровища на България в продължение на три месеца.

"Изложбата със сигурност ще влезе в историята”, заяви президентът на Лувъра Анри Лоарет при срещата си с българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение във Франция.

Подготовката на експозицията ще отнеме доста време, повече от година.

Рашидов и Лоарет се договориха през септември тази година да започне конкретната подготовка за представянето на първата голяма българска изложба в Лувъра. В началото на тази година двамата министри подписаха 5-годишно Споразумение за сътрудничество между България и Лувъра.

Вежди Рашидов предаде на Анри Лоарет списък с над 400 особено ценни експоната от 24 български музея, придружен от фотоизображения. Допълнително ще бъдат представени и данни за последните археологически находки в България, посочват от културното ведомство.

Лоарет изрази готовност обновените зали на Националната художествена галерия в София да посрещнат специална изложба от фондовете на Лувъра, която да съвпадне по време с гостуването на златните ни съкровища в Париж.

Вежди Рашидов отправи и покана към френски археолози от Лувъра да участват не само в проучванията на остров св. Кирик, а и на Долината на тракийските царе, заедно с българските си колеги.

Българският министър подри на Анри Лоарет своя скулптура. През втория ден от визитата си във Франция Рашидов ще има срещи с ръководствата на музея "Роден” и на музея "Пти Пале”, с които ще обсъди проекти за сътрудничество с България.

Водещи

Най-четени