Кой плячкосва държавата 29.04 | 11:38

Д-р. Венелин Й. Ганев прави първият в света научен анализ на прехода у нас

От Гергана Златкова

Трансформацията на постокомунистическата държавност у нас е обект на научно изследване в изданието "Плячкосването на държавата" (ИК "Изток-Запад") на д-р Венелин Й. Ганев, който е съумял да създаде първия в света научен анализ на прехода в България – приложим не само към нашата страна, но също така важен принос за научното (не)разбиране на преходите в световен мащаб.

Преходът е сред най-противоречивите периоди в нашата история.

Обект на разглеждане особено често напоследък, той е основна тема и в изданието "Плячкосването на държавата" (с подзаглавие "България 1989–1997”) на д-р Венелин Йорданов Ганев.

По думите на автора този период е периодът на раздържавяване на България.

Изследването на Ганев, представлява последователно проведен научен подход, през чиято призма са разгледани събитията в страната ни в периода 1989-1997. e469982a-5e29-f61e-5b8f-b8a14243e7e3

Авторът е работил в САЩ, но от книгата става ясно, че е следил и медии, и настроения; като резултат познава в детайли случилото се в най-новата ни история.

Ганев завършва право в Софийския университет и докторантура по философия в Чикагския, САЩ. Именно в Чикаго той започва работа по настоящия труд през 1997 г. и го издава в университета Корнел през 2007 г. със заглавие "Preying On The State: The Transformation Of Bulgaria After 1989”.

"Плячкосването на държавата" излиза за първи път у нас, а преводът на изданието е дело Кънчо Кожухаров – известен български журналист, преводач, автор и член на Международната асоциация на криминалните писатели. 

Водещи

Най-четени