Коя е най-превежданата италианска книга в света 14.11 | 16:25

Вижте защо Флоренция чества 500-годишнината на „Владетелят“ на Макиавели

От Гергана Златкова

Флоренция се готви да отбележи 500-годишнината от написването на книгата "Владетелят" от Николо Макиавели посредством изложба, посветена на създаването й в контекста на  тогавашната епоха, предаде France Presse.

Смята се, че този труд полага основите на политическите науки.

На 10 декември 1513 г. книгата "Владетелят", която Макиавели (1469 - 1527) започнал да пише преди 10 месеца, била готова.

Той изпратил писмо до приятеля си Франческо Ветори, в което го информирал, че я завършил. 

"Пинокио" от Карло Колоди и "Владетелят" от Макиавели са двете най-превеждани в света книги на италиански език, заяви председателят на флорентинския комитет за честванията на тази 500-годишнина Валдо Спини. Изложбата, озаглавена "Пътят на  "Владетелят" от Макиавели" ще бъде повод да се отдаде почит на родоначалника на политическите науки, на онзи, който пръв осъзна, че властта е само временна и не е дарена от Господ на някои хора.", предава БТА.

Организаторите се надяват, че изложбата ще позволи да се обори широко разпространеният в Италия и света стереотип за макиавелизма, че хитростта, двуличието и опортюнизмът са  характерни черти на италианеца. 

Николо Макиавели произхожда от заможно семейство и изучава право, преди да участва в дипломатически мисии до дворовете на френския крал Луи XII, арагонския крал Фернандо Втори и до Папската държава.

След завръщането на Медичите на власт е заловен заради заговор и измъчван, но не признава нищо.

В края на краищата е изпратен в изгнание и именно тогава написва  "Владетелят". 

Изложбата включва около 90 документа, написани на ръка от Макиавели.

Сред тях са неговият труд "Военно изкуство", кодирани писма. Представени са също портрети и живописни платна от неговата епоха, поясниха от Националната библиотека във  Флоренция.

Изложбата ще продължи до 22 февруари следващата година. 

Водещи

Най-четени