Лазар Мурджев с премиера на поли семантичния роман "Дневници от ЪГЪЛА" 26.06 | 18:00

"Дан Браун е бледна детска измишльотина на фона на "Дневници от ЪГЪЛА", коментира проф. Дарина Григорова

От iNews

Новата книга на  Лазар Мурджев – писател, войн, ловец, художник и приключенец, ни води във Времето с безпощадното си публицистично перо.  Премиерата на "Дневници от ЪГЪЛА"  е на 27 юни в залата на БЧК.

Издател на списание "Сигурност" и автор на скандалния сборник БОДЕ.bg – "Прозрения от дъното", философския наръчник "Из… началието", триптиха "Намеса", приказката за очовечаването "Намибийска траектория", стихосбирките "Виелица от надежди", "Песента на огъня" и "Фърчилката".

Това са само част от превъплъщенията на този многогласен творец.

"Дан Браун е бледна детска измишльотина на фона на "Дневници от ЪГЪЛА". Написано е с много символика, висока наблюдателност, точно перо, и от опит - не като дофантазирано, а като преживяно... Плюс оперативни версии за исторически събития. Сюжетът е за кино и удря в земята всички историко-приключенско-мистични романи при това със супербългарски герой, който си играе като котка с мишка с великите играчи”, коментира проф. Дарина Григорова за книгата на Лазар Мурджев.

"От този неочакван "Ъгъл" ни връхлитат прозрения и животи, които впечатляват, и през един особен страх усещаме по-силно тайнствата и красотата на земното обитаване. Сякаш сме привилегировани да държим в собствените си ръце съдбовен сценарий. Лазар Мурджев провокира мисленето за национален брод като библейска история и създава едно специфично свидетелство, конструирано между фактология и художествено въображение.

"Дневници от Ъгъла" – специфично свидетелство между фактология и художествено въображение… Това е тайнството, енигмата, мотивацията на възможното въстание на българите", пише в предговора на книгата проф. Андрей Пантев:

"...Лазар Мурджев провокира мисленето за национален брод като  библейска история. Той е специфично свидетелство между фактология и художествено въображение. Приключенията от живота са съпътствани от ловни епизоди и природни феномени,  които уплътняват размислите за антропологията, философията на човешкото, българското съществуване. Всъщност, ставаме съучастници в необичаен Лов за истини.

  И това превръща една територия в Родина. Това прави и Лазар днес, напомняйки ни за необходимостта от "цивилизационен код"и възможността да го наречем дори "български"... Затова четем тази книга с особено вълнение. Тя ни съприкосновява с конспирации и изпитания от живота, който би трябвало да сме изживяли и в същото време ни потапя в антични разсъждения,  простиращи се  от блатото до звездите.

Авторът ни кара да се замислим за моралното здраве на днешното европейско общество и за така наречените "евроатлантически ценности". Народът, който носи цивилизационно начало, носител на християнска, православна цивилизация, култура и история –   отново се оказва мъченик.”

"Може би предаността към мъртвите е първото, което взриви съзнанието ми и ме накара да ви разказвам за всичко това... Плодородието от мъртвите… Началие за силните.

Ако те няма теб, нищо няма – даже липсва причината да съществува дори Бог… В своята същност ние сме Дух, Наблюдателя, Присъствието. Нашият глобален свят и суетата на ежедневието отдавна ни обричат в невежество към "Изначалието ни" и законите на Всемира. Изоставили милостиво Природата да бъде майка на Дивото, цивилизованото човечество манипулира битието си, култивирайки дълбоката зависимост от Егото – форматирайки се като "Господар на Питомното", четем в първите страници на новата книга на Лазар Мурджев.

 "Колкото повече живея, толкова повече разбирам силата на отношението”, твърди авторът. "Отношението е по-важно от миналото, от образованието, от обстоятелствата, от завоеванията, от вида, от заложбите и от усилията. От това, което хората мислят, казват и правят. Единственото, което можем, е да свирим на великата струна, която имаме и тя е... нашето отношение към нещата!”.

"В подкрепа на философското си твърдение, авторът опъва до скъсване струната, за да ни разкрие коленопреклонното си отношение към една погълната от "Мъти вир” драгоценна детска "бяла гуменка" - съкровените детски мечти на Рангел. И нека никой да не се подвежда, че е банално, защото тази модерна "Бяла лястовица"– излетяла сякаш от бестселърите на Уилям Фокнър – там, от "Ъгъла" на този Бистър Вир, скрит в средногорските пазви на Поибрене, където свещеник Недельо Иванов е заклел хвърковатата чета на Бенковски със свещения кръст на Априлци.., това всъщност е КОД/ът/ за Българската Национална Доктрина!”, допълва Михаил Михайлов.

Вицепрезидент и генерали - на премиера на новата книга на Лазар Мурджев

Лазар Мурджев: Игpaтa нa нepви

Лазар Мурджев празнува 60-и юбилей с книга за очовечаването

Президентът Радев поздрави Лазар Мурджев за 60-ия му юбилей

Лазар Мурджев: Операция "Рахманинов" с прелюдия от "Вагнер"

Лазар Мурджев с приз за цялостно творчество в Националния литературен конкурс "Дивото"

Водещи

Най-четени