Миндя – рок селото на България! 29.08 | 10:49

Над 3 000 човека забравиха за 2 дни за градската шумотевица, суетата и живота на бързи обороти

От Стоян Николов

Кое е единственото българско село, в което се провежда рок фестивал и то вече трета година поред?

Миндя събра десет от най-добрите български рок банди и повече от 3 000 запалени фенове в края на месец август. Още в петък вечерта (26 август) площадът в Миндя се превърна в събирателно място за почитатели на рока от всички краища на страната.

Третото издание на "Миндя рок фест” бе закрито от отлично познатия на рок почитателите в България Васко Кръпката, който беше във вихъра си и зареди феновете в живописното село с толкова енергия, че голяма част от тях посрещнаха изгрева с бира и китара в ръка в палатковите лагери.

Организаторите на "Миндя рок фест се бяха погрижили за доброто настроение на всички посетители на културното събитие, което отново привлече фенове на по-твърдата музика, любители на природата или просто хора, които обичат да се забавляват.

Макар и с известно закъснение, на 26 август фестът беше открит от "Черноризец” от Горна Оряховица, които впечатлиха публиката с мелодичната си музика и патриотичните си текстове. Втори бяха "Мурзилка” , чиито веселяшки пънк и свободно поведение затвърдиха положителните впечатления на всички, които си бяха направили труда да изминат пътя до разположеното на 21 километра източно от Велико Търново село.

Третата група на сцената на "Миндя рок фест” е нова като име, но не и като музиканти. "BG Band е сформирана от познатия на всички меломани в България басист на "ФСБ” и "Стари муцуни” Ивайло Крайчовски и негови приятели от "Монолит”, "Атлас” и други любими групи. Сборната банда зарадва всички посетители на фестивала с добре познати български хитове.

Инструменталите на младата банда Add Groove, която съчетава в музиката си елементи на джаз, фънк и прогресив, изненадаха публиката с оригиналността и разнообразието си, неприсъщи на повечето новосформирани групи. Като преход към заключителната част на първата вечер от "Миндя рок фест” бе гост участието на една от вокалистките на "Силует”, Мариана, в последната песен на Add Groove.

Бургазлиите от "Силует”, които излязоха на сцената в предбалканското село в състава, в който са от повече от десет години, завършиха фестивалната вечер по повече от подобаващ начин. Музиката на трите момичета и двете момчета от бандата накара приятелите на рока да се почувстват отлично, въпреки късния час, а сценичното им присъствие завладяваше с непринудеността си.

На последната песен групата, която само преди две седмици свири на "Spirit of Burgas, покани децата от публиката, танцуващи пред сцената, да се качат директно на нея за един незабравим финал на вечерта. 

Вторият ден на "Миндя рок фест” започна с изпълнения на самодейната трупа на селото, в която участват и британци, които са се заселили в него преди няколко години и по думите на политолога професор Евгений Дайнов, основният двигател на културната инициатива, вече са повече жители на Миндя, отколкото на Острова.

Въпреки че предварително бе обявено, че парадът на ретро автомобили, включен в програмата на фестивала, отпада, на площада пред кметството се появиха няколко ретро мотора, един отлично поддържан форд от първата половина на миналия век и вече забравена лимузина "Победа” от комунистическия период.

Рок вечерта бе открита от младата група "Демоде”, които не измениха на името си и зарадваха  със свои интерпретации на вечни хитове на световни "динозаври” като AC/DC, Jimi Hendrix  и Lenny Kravitz.

Sevi band също заложиха на репертоар от световни рок евъргрийни, а чаровната вокалистка Севи накара публиката да пее с нея.

С бурни овации беше посрещната група Magistry, чийто фронтмен е идейният двигател на "Миндя рок фест”, който за около час излезе от ролята си на организатор и показа, че е сред най-талантливите китаристи в България.

Момчетата от "Blues traffic заразиха почитателите си със силна доза класически блус рок, вдъхновен от хитовете на 60-те и 70-те години. Гостите на феста с удоволствие потанцуваха на музиката на бандата и се радваха на брилянтните й импровизации.

Организаторите на "Миндя рок фест” се бяха погрижили нищо да не липсва за доброто прекарване на любителите на по-твърдата музика.

Водещи

Най-четени