Министерство на културата ще поиска двойно увеличение на бюджета си 06.09 | 14:37

Средствата за култура в момента са около 23 млн. лв.

От Елица Елефтерова

Министерство на културата ще поиска почти двойно увеличение на средствата за култура в бюджета за 2014 г. Това заяви на пресконференция в Неделино министърът на културата Петър Стоянович.

Във всяка гилдия, във всяко едно изкуство има достатъчно много липси и орязвания през годините, за да може аргументирано да предложат завишение в следващия бюджет, коментира Стоянович.

По думите на министъра средствата за култура в момента са около 23 млн. лв., а за следващия бюджет министърът ще поиска почти двойно увеличение.

Стоянович коментира също, че възнамерява да инициира през есента по-дългосрочен разговор с Националното сдружение на общините относно финансирането на културните мероприятия и регионалните културни институции.

Трябва да си дадем сметка как най-адекватно да разделим както отговорността, така и  финансирането на българските културни институции по регионите.

Той определи като не особено далновидно решението при предишното правителство относно закриването на  Родопския драматичен театър и изрази надежда, че до края на  годината ще има конкретно решение по въпроса.

Водещи

Най-четени