Можем да бъдем красноречиви не само с думи 04.03 | 17:33

Усъваршенствайте поведението си, за да „говорите“ с жестове

От Гергана Златкова

Действията наистина говорят повече от думите – клише, но факт.

Именно в това ни убеждават известният експерт в Бюрото по невербална комуникация на ФБР Джо Наваро и мениджърът Тони Сиара Пойнтър в книгата "По-красноречиво от думите" (изд. "Изток-Запад").

Комуникацията в XXI век – вербална или невербална – е изключително развита.

Въпреки множеството определения за думата комуникация, които се променят с всеки изминал ден, може би най-простото, разбираемо и правилно е: процес, при който хората и останалите живи организми обменят информация помежду си. d4a6540f-8823-4b6f-c217-e990dbf5625c

Думите обаче далеч не са единственият начин за обмяна на информация между хората.

Чрез действията си във всеки един момент ние издаваме нещо за себе си на околните – движенията на тялото, израженията на лицето, начинът, по който говорим, начинът, по който изразяваме емоциите си, стилът ни на обличане, предметите, на които държим, нашите съзнателни и несъзнателни жестове, постъпки и маниери, дори средата, в която се намираме, а също и обкръжението ни – всичко това е невербално общуване и то разказва много повече за нас от думите.

В съвместния си труд "По-красноречиво от думите" Джо Наваро (специален агент от контраразузнаването на ФБР в продължение на 25 години) и мениджърът Тони Сиара Пойнтър показват как да тълкуваме и да използваме именно този невербален, универсален език с лекота и то в свой интерес с помощта на т.нар. невербална интелигентност.

Авторите обясняват как чрез невербалната комуникация човек може да придобие способността да влияе на своите колеги и клиенти, да интерпретира невербалните сигнали на другите и да вниква за миг в техните действия и намерения, т. е. да държи успеха буквално в ръцете си.

Когато се употребяват правилно, допълват Наваро и Пойнтър, невербалните сигнали са завършващият елемент, който може да обедини действията, думите, мислите и стремежите ни в единна цялост.

Чрез тях можем да привлечем околните, създавайки невидими връзки – доверие, комфорт, продуктивност и уважение.

Невербалните сигнали извличат най-доброто от нас в интерес на всички; те по-скоро обединяват и по-рядко разделят, по-често обвързват, отколкото отчуждават, смятат още двамата специалисти.

"По-красноречиво от думите" е подходяща както за работещи и бизнесмени, които желаят да постигат по-добри резултати в работата, така и за всеки, който иска да усъвършенства изкуството да управлява начина, по който околните го възприемат, за да си осигури траен успех във всяка една сфера.