Музикална полиция да следи за спазването на авторските права в сектора, поискаха артисти 24.06 | 17:50

Българските музиканти признават, че творчеството им често се ограбва

От iNews.bg

Едни от легендите на българската музика - Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев, са предложили промени в Закона за авторското прави и сродните му права (ЗАПСП) днес на среща с министъра на културата Вежди Рашидов в министерството, съобщава пресцентърът на ведомството. 

В разговора са участвали и Иван Димитров - изпълнителен директор на "Музикаутор", Боил Банов - заместник-министър на културата, Георги Дамянов - директор на дирекцията "Авторско право и сродни права" към Министерството на културата. 

Да се засили контролът по спазването на закона от търговските и туристическите обекти, като се създаде специализирано звено или инспекторат от поне от 10-12 души, което може да се казва и музикална полиция, е препоръчал композиторът Митко Щерев. 

Собствениците на търговски обекти да предоставят всяка година на кметовете на общини при поискване доказателства за отстъпените им права за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи или на записи на аудио-визуални произведения, е предложил певецът Васил Найденов. 

Според музикантите са необходими и промени в законодателството, които да предвидят собствениците на залите, стадионите и всички останали места за концерти задължително да изискват от организатора на събитието договор за уредени авторски права с авторите на изпълнените песни. 

Хубаво е, че кметовете в страната организират големи градски празници и радват с безплатни концерти хората, но за съжаление немалък процент от тези прояви, финансирани от общините, са с неуредени авторски права, а това сериозно ощетява творците и авторите и вреди на музикалната индустрия, са посочили Васил Найденов и Митко Щерев. 

Композиторът Стефан Димитров е изразил огорчението си, че в радиата и по телевизиите у нас рядко звучи българска музика. Към мнението му са се присъединили и останалите музиканти.

По този повод министър Рашидов е казал, че нищо не ни пречи да ползваме и ценния, натрупан с годините опит на страна като Гърция, която е известна с това, че в радиата и по телевизиите там се излъчва предимно гръцка музика. 

За начало може да бъде предложена препоръчителна квота за излъчване на българска музика в обществените електронни медии, които се издържат от българския данъкоплатец, е посочил Вежди Рашидов. 

Министърът е казал, че ще бъде сформирана работна група под ръководството на заместник-министър Банов, която ще обсъди и ще прецизира предложенията и конкретните текстове за бъдещи изменения в ЗАПСП, за да бъдат внесени в парламентарната Комисия по културата и медиите. 

 

Водещи

Най-четени