Над 450 находки изникнаха при ремонта на Лъвов мост 21.06 | 12:39

По-голямата част от тях са монети от различни епохи

От Цанка Донкова

Над 450 находки са изникнали при ремонта на Лъвов мост. Археолози са ги открили при разкопки по време на строежа на новото кръстовище. По-голямата част от тях са монети от различни епохи, като има дори от началото на ХХ век, съобщава в. "Монитор".

"Предмети от Османската империя се редуват с такива от Античността, съобщи заместник-кметът по културата в Столичната община д-р Тодор Чобанов.

Открити са и фибула (вид брошка за захващане на дрехи), украшения, декоративни брадвички и т.н. Всички те ще бъдат изложени в Музея за история на София в Централната минерална баня.

Най-забележителното откритие на археолозите е търговска пломба на император Теодосий І Велики, властвал в края на IV век. С нея са се запечатвали продукти, които са били превозвани от търговци. Находката е намерена по време на първия етап на археологическо проучване от северната страна на Лъвов мост. На пломбата са изобразени император Теодосий І и синовете му Аркадий и Хонорий.

"Той е императорът, разделил Римската империя на две между синовете си”, обясни д-р Чобанов.

Открит е и надпис от началото на втори век. Той насочва към храм, за който има данни, че е под улица "Св. Кирил и Методий”.

"По шрифта съдим, че е от втори век. За всеки век е използван различен вид шрифт”, каза д-р Чобанов.

Археолозите са открили и основите на истински римски мост от началото на хилядолетието. Той е бил разположен на 6 метра дълбочина край бул. "Мария Луиза”. Част от зидовете са били под водата на сегашната река Владайска. Те са успоредни и перпендикулярни и можело да се твърди, че са част от архитектурен комплекс за укрепване на северния бряг на реката. Основите на моста ще бъдат разкрити в парково пространство, казаха от общината.

Археолозите очакват да открият още находки при втория етап от работата си – при южната част на Лъвов мост. Голяма част от тях обаче вероятно са били унищожени по време на строителството през миналия век – не само на съоръжението, но и на бул. "Сливница”, смятат специалистите.

Водещи

Най-четени