Нина и Зуека с две постановки на испански в Чили през януари 19.11 | 14:00

Това ще бъде първо гостуване на български театър на фестивала „Сантяго а мил“

От Нели Минчева

Българските актьори Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека ще участват с две постановки, изиграни на испански език, в програмата на Международния театрален фестивал "Сантяго а мил" в Чили от 3 до 30 януари 2011 г.

Основаният от двамата актьори през 1992 година театър "Кредо" ще е първият български театър, който предстои да гостува на престижния най-голям в Чили и Латинска Америка театрален форум и ще играе постановките "Шинел" по Гогол и "Каквото дядо направи" по Ханс Кристиян Андерсен, съобщи посланикът на България в Чили Валери Йотов, цитиран от БТА.

Наскоро Нина и Зуека се завърнаха от международен фестивал в Япония, където изиграха своя "Шинел" на японски език, а сега започват подготовката на спектакъла на испански за предстоящия фестивал в Сантяго, разказаха актьорите.

Изпълнителният директор на Международния театрален фестивал "Сантяго а мил" Кармен Ромеро на специална пресконференция е представила селекционираните театри от 22 страни от Европа, Америка, Азия и Океания и е поканила посланиците на страните, селекционирани за участие на фестивала, да представят своите театри.

Посланикът на България в Сантяго Валери Йотов е запознал представителите на чилийските медии с българския Театър Кредо и двете му постановки, спечелили международна популярност, а на самия театър Кредо - славата на най-пътуващия наш театър.

Посланик Йотов изтъкна, че особен интерес журналистите са проявили към факта, че постановките на българския театър ще се играят на испански език, както и че са били впечатлени от творческата биография на театър Кредо. Българската общност в Чили вече очаква с огромно нетърпение появата на двамата българи на фестивала "Сантяго а мил".

Това ще бъде първото гостуване на български театър на този голям театрален форум, коментира дипломатът.

Водещи

Най-четени