Нобеловият лауреат Орхан Памук пристига в България 18.05 | 07:16

Писателят ще бъде удостоен с почетния знак Doctor Honoris Causa

От Кремена Бедерева

Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук пристига в България. Днес от 19 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" той ще разговаря с литература Бойко Пенчев.

Писателят е в страната ни по покана на Фондация "Елизабет Костова", като част от дългосрочната програма "Литература в 100 лица" (2011 – 2019).

Утре пък – 19 май, Орхан Памук ще бъде удостоен с почетния знак Doctor Honoris Causa в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Но почитателите на творчеството на турския писател ще останат разочаровани, тъй като не се предвижда писателят да дава интервюта и няма да раздава автографи.

По-късно, от 19 часа Орхан Памук ще представи книгата си "Други цветове” в Червената зала, Център за култура и дебат "Червена къща” в столицата.

През 2006 г. Орхан Памук стана първият турчин, удостоен с нобелова награда и целият свят научи за него, въпреки че година по-рано сп. "Тайм" вече го беше включил в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

В световен мащаб са продадени над 7 милиона негови книги, преведени на повече от 50 езика.

По-голямата част от романите му са преведени и на български. Последно на родния книжен пазар излезе "Джевдет бей и неговите синове" като това всъщност е първата книга на Памук, която той публикува през 1982.

На разположение за българските читатели са и "Името ми е червен", "Сняг", "Истанбул", "Черна книга" и "Бялата крепост".

Противоречивата личност на Памук винаги буди, както възхищение, така и гняв, особено в родната му Турция. Там той е даван под съд, заради прочутия член 301 от турските закони, които търсят отговорност от всеки "обидил държавата и нейните граждани".

Нобелистът обаче така и не е признат за виновен. Няколко години по-късно брат му попада на подсъдимата скамейка поради същите причини. В момента и двамата не живеят в Турция.

Орхан Памук чете лекции в Колумбийския Университет в САЩ, където живее с жена си и дъщеря си Рюя.


Най-четени