От водата и прилепите до хората-химери или за полетите на българската наука 14.05 | 12:10

Александрина Джасем спечели българския финал на FameLab

От Неда Ковачева

Новото лице на българската наука се казва Александрина Джасем. Тя спечели финала на конкурса FameLab, който се проведе вчера в рамките на Софийския фестивал на науката.

Александрина спечели сърцата както на публиката, така и на журито с темата за хората-химери, които имат повече от един комплект ДНК в себе си.

Българският финал на лаборатория за слава FameLab се проведе на Главната сцена в Докторската градинка. Минути преди началото входът бе претъпкан от хора, които искаха да видят младите български учени. Фактът, че шатрата се напълни с публика изключително бързо, обори битуващото мнение, че от наука се интересуват само самотни хора в бели престилки, затворени в своите лаборатории.

Водеща на конкурса беше Мария Силвестър, която успешно влезе в ролята на добронамерен лаик. Журито бе съставено от учени и журналисти, чиято работа беше да следят за научната вярност и харизматичност на представянията.

Финалистите в конкурса, макар и притеснени, успяха да разкажат разбираемо на зрителите и на журито своите теми. Първият участник Васил Карайончев, бронзов медалист от Олимпиадата по физика в Мексико 2009, в момента е стажант в Института по механика към БАН, обърна внимание на факта, че водата може да се превърне в основен енергиен източник, макар и след много години.

След него д-р Георги Максимов, невролог в болница "Св. Наум”, разкри на аудиторията, че всъщност минералната вода на България е една от най-полезните и при правилно приемане може да стимулира физиологичните процеси в тялото.

Мария Атанасова, студентка по Молекулярна биология в СУ, също бе избрала водата за своя тема. Тя представи животното "бавноходка”, което умее да се самоизсушава, а когато бъде намокрено, да възвърне жизнените си процеси. Мария направи интересна съпоставка между "бавноходката” и сухите супи, чиито продукти след смесване с вода възвръщат качествата си и дори запазват витамините си. Участничката спечели почетното трето място в конкурса, получи наградата на сп. Обекти, както и наградата на зрителите на БНТ.

Антония Хубанчева разказа за прилепите, за тяхната роля в равновесието на природата и как ние, хората, можем да им помогнем. След нея д-р Милен Богданов, главен асистент в Химическия факултет на СУ, направи впечатляващ химически модел на обществото. Той представи медиите като основен катализатор на процесите в обществото. Милен Богданов се класира втори в конкурса.

Студентката по ветеринарна медицина Христина Тасева обясни защо човешкото сърце е най-силният мускул в тялото. Инж. Стефан Касев разясни методите за създаване на столовете и как всъщност се избира тяхната ергономична форма. Стефан Делийски, който учи Машиностроене в Техническия университет пък ни доказа, че почти всяко действие в ежедневието ни е свързано с лостови механизми.

Последна говори Александрина Джасем. Тя е студентка по Генетика в СУ и разказа за хората-химери, които по думите й са само 30 в целия свят. Петък 13-ти не се оказа фатален за нея,  напротив – красивата Александрина спечели вота на публиката и този на журито. Именно тя ще представи България на 12 юни в Обединеното кралство, където ще се проведе Международният финал на FameLab.

Изводът, който можем да направим спокойно, е – ако тези млади хора са бъдещето на българската наука, то тя би могла само да лети нагоре с техните криле.

Водещи

Най-четени