Няма пропаст между науката и културата - ще го докажат и химически 04.05 | 16:41

На 11 май в Докторската градина се открива първият Софийски фестивал на науката

От Елена Коцева

Науката и културата са тясно свързани. Да, правилно сте разбрали. Огромна пропаст между тях няма и точно това ще ни докажат организаторите на първия Софийски фестивал на науката. Той ще се проведе от 11 до 15 май в Докторската градинка в София.

Фестивалът е включен в културния календар на столицата, а мястото не е избрано случайно. В миналото Докторската градина е била втора ботаническа градина на Софийския университет, преди да бъде върната за стопанисване на Софийска община.

Противно на всеобщата представа за науката и хората, занимаващи се с наука, посетителите на фестивала няма да скучаят. Напротив, програмата на събитието е изключително разнообразна и необичайна.

Организаторите от Британски съвет и Форум Демокрит са помислили и за най-малките. Под формата на уъркшопи, деца от детските градини и началните класове в училище ще разберат непознати неща за водата, ще се срещнат с химици от Химическия факултет на СУ, които ще им покажат невиждани свойства на цветовете и огъня.

Децата ще научат и някои от тайните на морското дъно. Освен най-малките, с науката ще могат да се срещнат и тийнейджърите, а за най-големите са "Молекулен флирт" и Бар "Наука", където проф. Франк Бърнет от Обединеното кралство ще почерпи гостите по едно питие и ще им покаже как се развива науката в пъба - нещо, за което може би не са и подозирали.

Гости на фестивала ще бъдат Лин Еванс и Джим Върди - създателите на експеримента в ЦЕРН, д-р Спирос Кицинелис, който ще ни разясни какво представлява сънят. Марк Луни пък ще ни говори чрез своето акустично шоу "Рок китара в 11 измерения".

Основен акцент в програмата на Софийски фестивал на науката ще бъде националният финал на "Лаборатория за слава FameLab 2011". Целта на конкурса е да намери българското лице на науката сред учените, което да умее да запознава публиката с работата си по понятен начин.

Специално жури вече е подбрало десет финалисти, които на 13 май, петък ще се състезават. Победителят ще представи България на международния фестивал в Обединеното кралство.

Научните кафенета Café Scientifique, до които достъпът ще бъде напълно безплатен, ще предлагат приятна атмосфера, в която хората да бъдат предразположени към разговори за наука, но на достъпен език. Всеки може да участва със своите знания и въпроси.
А в специалната кафе-книжарница гостите на събитието ще открият храна за тялото и душата.

Всяка вечер от 11 до 14 май ще има специални наблюдения през телескоп, а в края на Софийския фестивал на науката, организатори и участници ще почистят градинката, отбелязвайки освен много други годишнини и годината на доброволеца и гората.

Билетите за първия Софийски фестивал на науката ще бъдат на символични цени и ще се продават в Eventim. Както вече споменахме, част от събитията ще бъдат безплатни, като това са опити на открито и дискусии от серията Café Scientifique по темите "Генетика на шампионите", "Усещане за език", "Календарите и митологията" и "Истинска кръв – за вампирите, чесъна и учените".

Подробна информация можете да откриете на сайта на фестивала, който се намира на адрес www.sofiasciencefestival.bg.

Водещи

Най-четени