Откриват Европейските дни на наследството в Сандански 14.09 | 19:48

Честванията започват на 17-18 септември, през октомври ще са в цялата страна

От iNews.bg

На 17 и 18 септември в България ще се проведат "Европейските дни на наследството", които се отбелязват в 49 държави, подписали Европейската културна конвенция. Тази година официалните чествания ще бъдат в Сандански.

Съвместно с общинската администрация в Сандански Министерството на културата организира национално ателие - информационна среща, в които ще участват специалисти от различни сфери, изследователи, музейни работници и представители на местната власт от няколко области в страната.

Със съдействието на Археологическия музей в Сандански ще се проведат и традиционните класове на наследството, които имат за цел да насърчат интереса на младите хора към културното наследство и да ги ангажират с неговото опазване.

"В България проявата се организира за 19-ти път, като още от самото начало Министерството на културата е координатор по провеждането на тези чествания. По традиция европейските дни се провеждат през месец септември, като всяка от европейските страни избира своя национална тема и дата на официалните тържества. Темата на тазгодишните дни у нас е "Културното наследство в информационното общество", каза по БНР зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова.

Европейските дни на наследството ще бъдат отбелязани и с множество прояви през септември и октомври на територията на цялата страна.

Водещи

Най-четени