Откриха съкровище от антични златни монети в Бяла 09.04 | 15:38

Находката е от VI век, великолепно запазена

От Гергана Златкова

Още в първите дни от началото на Археологически сезон 2013 г. на нос Св. Атанас, гр. Бяла, научната експедиция с ръководител доц. д-р Валери Йотов попадна на съкровище от великолепно запазени златни монети от VI век, съобщиха от пресцентъра на община Бяла.

Археологическите проучвания продължават вече пета поредна година и се финансират изцяло с подкрепата на община Бяла.

През тази година ще приключи и Проект "Консервация, реставрация, експониране и социализация на Антично селище и късноантична крепост на нос "Св. Атанас” и превръщането им във водеща туристическа атракция на територията на Община Бяла", по Оперативна програма за "Регионално развитие" 2007-2013 г. на Европейския фонд за регионално развитие.

Повече информация за значимостта на разкопките на късноантичната крепост на нос Св. Атанас и за златните монети, ще бъде представена на пресконференция, която ще се проведе на 10 април от 10.00 часа в зала "Одесос" в Археологическия музей във Варна.

Ще присъстват кметът на община Бяла Анастас Трендафилов, доц. д-р Валери Йотов, Александър Минчев – зам.-ръководител на археологическата експедиция и Жасмина Велинова – координатор на Проект "Консервация, реставрация, експониране и социализация на Антично селище и късноантична крепост на нос "Св. Атанас”.

Водещи

Най-четени