Откъде идва вярата във вампири? 18.03 | 11:21

Този, и други митове развенчава Дебора Хайд на Ratio 2013

От Гергана Златкова

В края на април ще се състои второто издание на форума за популярна наука Ratio.

Освен темите от различни научни сфери, на 27 април в Младежки театър "Николай Бинев" ще се проведе и една по-различна лекция, свързана със суеверията.

Според Дебора Хайд те имат донякъде логични първообрази, за които съществуват запазени исторически данни.

Темата на Дебора Хайд е свързана с вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие.

Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него.

Посетителите ще научат и как чумата и други епидемични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

"С тази тема искаме да покажем, че рационалното мислене може да се прилага от всеки и за всякакви въпроси, а не само в научна среда," обясни Любомир Бабуров, организатор на Ratio и допълни:

"Със сериозния си опит в научното представяне на теми от сферата на паранормалното, Дебора може да покаже как научният метод се прилага към изцяло не-научни сфери." aa3c6e59-14bc-93c3-01e5-a7636193b535

Дебора Хайд е главен редактор на списание The Skeptic. Тя пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдения. 

Тя говори по тези теми около два пъти на месец, на събития от различен калибър като Skeptics in the Pub, QED и др.

Дебора ще участва на форума Ratio заедно с други двама британски лектори –проф. Сюзън Блекмор и д-р Адам Харт-Дейвис, които ще говорят съответно за съзнанието и времето.

Предстои да бъде обявен и четвъртият лектор на Ratio, който е българин.

Билетите, даващи достъп до четирите презентации и дискусионния панел в края на програмата, ще се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg на цена от 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти.  

Водещи

Най-четени