Отличиха с почетен знак племенницата на Никола Вапцаров (СНИМКИ) 23.07 | 17:52

Поставиха венци пред паметника на поета

От Беатрис Николoва

От Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна положиха венци и цветя пред паметника на Никола Йонков Вапцаров, по случай 72 години от гибелта му. Вуза отличи с почетен знак племенницата на патрона на учебното заведение Никола Вапцаров Мая Вапцарова, съобщиха от ВВМУ.

 

Името на бележитата режисьорка ще бъде вписано в летописната книга на ВВМУ. Отличието й бе лично връчено от ректорът на училището проф. Боян Медникаров, който посочи, че то е за приноса й към делото на великия български поет и за помощта й за издигане на международния престиж на единствения в страната морски университет.

"По-лесно е да жънеш, отколкото да посееш. Среброто е с по-малка стойност от златото, а златото - с по-малка стойност от добродетелта. Страх ме е почитта и признанието да не ми попречат на възприемането на ценностите и хуманността, в които съм възпитана.", заяви Мая Вапцарова.

Тя поздрави всички в залата с част от своето най-ново стихотворение "Механична поема", отражение на времето, в което живеем. Преди връчването на отличието на Мая Вапцарова днес във ВВМУ почетоха паметта на своя патрон с полагане на венци и цветя по повод на 72 години от разстрела Никола Вапцаров.

Гости на тържеството бяха г-н Иван Великов- управител на област с административен център Варна, г-н Пейчо Пейчев- зам.-кмет на гр. Варна, комодор Димитър Ангелов- зам.-командир на ВМС, Негово Високопреосвещенство Варнеският и Великопреславски митрополит Йоан, председателя на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса- вицеадмирал оз Илия Попов, доктори хонорис кауза на ВВМУ, бивши Началници на ВВМУ, кап. Петър Тухчиев- председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, командири на военни формирования от ВМС, представители на морския бизнес, прияли на ВВМУ. Ритуалът завърши с тържествен марш на курсантския строи пред паметника на Никола Вапцаров. 

Разгледайте снимки от събитието в нашата галерия.

 

Водещи

Най-четени