Пет успешни лета във Велико Търново за екипа на проф. Овчаров 27.06 | 14:36

Археологът разкри подробности за една от последните си находки

От Кремена Крумова

Пет успешни лета отчете екипът на археолога проф. Николай Овчаров във Велико Търново. Учените проучват църквите "Св. Петър и Павел" и "Св. Ивен Рилски", съобщава Север.бг.

Общата сума дадена за проучванията досега е 191 хил. лева. Сред най-ценните находки на всички архиологически лета археологът определи седемте перпери от XIII век на Йоан Ватаци, уникален сребърен обков на книга, красиви златни пръстени, сред тях пръстенът на принцесата с аметист, стенописи с повече от 15 човешки изображения и др.

Археологът разкри подробности и за една от последните си находки при църквата "Св. Петър и Павел" - масивен хоросанов зид. По него ясно се се вижда чупка на врата и продължение на стената. Част от зида обаче е унищожен при правеното на спортна площадка преди 30-40 години.

"Няма съмнение, че зидът е от първа половина на XIII век и е един от източните зидове, обграждащи манастира при църквите "Св. Петър и Павел" и "Св. Иван Рилски". Миналата година западно от тях хванахме части от манастирското крило, а сега се показва част от комплекса в източна посока. Така ще успеем да покажем що-годе как е изглеждал манастирът, макар и съсипан доста от съвременното строителство", коментира още проф. Овчаров.

При разкопките се открива как се е променяло мястото с годините. Над този зид има още един, но по-слаб. Той също е от хоросан и е датиран от XIV век. Най-отгоре пък върви последният пласт, свързан с времето на Великотърновската митрополия от XVIII-XIX век.

Освен интересните зидове, екипът на проф. Овчаров е открил стотина монети. Те са от XII - XIV век. Сред тях има и латински имитации. Сред находките са още и позлатена тока, сребърна обица и много керамика.

При разкопките на западната срана на манастирския комплекс са разкрити още 10 погребения и запазени сгради от XVIII век. Костите са препогребани.

Всички предмети и накити, открити от екипа на проф. Николай Овчаров, могат да бъдат видени в експозиция на Регионалния исторически мезуй във Велико Търново.

Водещи

Най-четени