Печати, открити в Перперикон, разкриват неизвестна архиепископия 15.08 | 15:48

Чрез тях може да се възстанови кореспонденцията между областите във Византия

От iNews.bg

Два печата, открити при археологически разкопки на Перперикон, разкриват наличието на неизвестна досега архиепископия, ситуирана на територията на Перперикон и, по общо - на Източните Родопи.

Това съобщи на пресконференция днес в БТА ръководителят на археологическата експедиция на Перперикон проф. Николай Овчаров, който представи двата печата, издадени от Константин, епископ на архиепископията Ахридос. 

Областта Ахридос е под византийска власт още от края на ІV в. Според проф. Овчаров от Ахридос (Перперикон) от ІV в. нататък започва разпространението на християнството по тези земи, а по-конкретно започва покръстването на "непокорните" тракийски племена беси.

Архиепископията Ахридос е била една от най-големите в региона на Източните Родопи. В периода Х-ХІІ в. архиепископията е била много важен център във Византийската империя.

В края на Х в. и началото на ХІ в. императори на Византия са Йоан I Цимиски (969-976) и Василий II (976-1025), останал в историята с прозвището си "Българоубиец".

На базата на печатите учените могат да възстановят кореспонденцията между отделни области (теми) във Византийската империя.

Археологът обясни, че за историците печатите са ценни, тъй като носят информация за собствениците им. Те са като своеобразни "визитни картички" на аристократите през Средновековието, с които те скрепвали писмата си.

Печатите на епископ Константин са били открити в административно-обществена сграда в крепостта на Перперикон. Няма съмнение, че от това  място се е водила кореспонденция с манастира - център на  епископията, намиращ се на разстояние 20 км, днес на територията на Кърджали, каза Овчаров. 

Професорът разказа още и за наскоро разкрит християнски некропол в източната част на Перперикон. Той се намира на мястото на раннохристиянската базилика.

Некрополът е от ХІІ век и най-интересното погребение е на млада майка и нейното едногодишно дете. Според проф. Овчаров майката и детето са били жертва на епидемия. Некрополът много наподобявал на некропола при село Нисово, Русенско, който е датиран от края на ХVІІІ и началото на ХІХ в.

Тази година разкопките на Перперикон ще продължат до края на септември. През тази година щели да бъдат разкрити около 2 000 кв. м от акропола. За сравнение, цялата площ на Перперикон е около 10 хектара. Проф. Овчаров увери, че до 3 години археологическата работа на акропола ще бъде приключена.

Междувременно, посочи проф. Николай Овчаров, преди по-малко от 20 дни бяха спечелени близо 4 млн. за реставрирането и консервирането на Перперикон. Средствата идват по линия на Оперативна програма "Регионално развитие".

Те ще бъдат използвани за пригаждането на инфраструктурата за туристически посещения. Готов е и пътят от Черноочене до Перперикон, който улеснява достъпът до комплекса.

Проф. Овчаров увери, че до 5 години археологическият комплекс следва да придобие цялостен облик и трябва да бъде готов да приема туристи.

До две седмици ще бъдат обнародвани интересни находки, свързани с античния Перперикон, обеща още проф. Овчаров.

Водещи

Най-четени