Н. Овчаров: На Перперикон се е намирал прочутият храм на Дионис 30.08 | 14:43

Основание за хипотезата е новооткрита мраморна плоча, на която е изобразен тракийският конник, който символизира Дионис - главното тракийско божество

От Андриян Георгиев

Проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическата експедиция на Перперикон, представи изключително важна археологическа находка, направена преди няколко дни в древния град Перперикон, на пресконференция днес в БТА.

Археолозите са открили мраморна плоча, на която е изобразен тракийският конник, известен в тракологията и като Херос (херой). На скулптурата е изобразена и богиня, която посреща тракийския конник. По думите на Овчаров Херосът символизира древния бог Дионис (Загрей), който е главното тракийско божество.

Находката е намерена в непосредствена близост до огромната зала-олтар. Залата-олтар беше открита преди няколко години от екипа на проф. Николай Овчаров и още тогава той изказа хипотезата, че това е прочутият храм на Дионис от древността, за който сведения дава гръцкият историк Херодот. "Бащата на историята" определя храма като равен с прочутото светилище на Аполон в Делфи.

Мраморната скулптура на тракийския конник (Херос) е била вградена в ниша в стената, което дава основание на Овчаров да направи хипотезата, че това е 100-процентово доказателство, че голямата зала-олтар, функционирала в периода от XV-XIV в. пр. Хр. до IV-V в. сл. Хр. (когато Перперикон вече е част от Византия), е светилището на Дионис (Загрей).

Проф. Овчаров съобщи още, че залата-олтар (около 30 м в диаметър) към V в. се превръща в склад, което е нормално с оглед на идването на християнството по тези земи, което се стреми да скъса с предишните езически религии, практики и свещенодействия.        

На пресконференцията проф. Николай Овчаров показа амулет във формата на брадвичка, като върху него е изобразено слънце. Тази находка е още един щрих към предположението на учените, че Перперикон е център на култа към Дионис в древността.   

В южния сектор на Перперикон пък археолозите са открили уникални крепостни съоръжения, чиято цел е да се огради светилището. В източната част на Акропола също открили крепостна стена.

Перперикон се очертава като най-големия и най-добре укрепения град в Родопите в късната антична епоха, изказа накрая хипотезата си проф. Овчаров.

Работата на Перперикон тази година продължава до 30 септември.  

Водещи

Най-четени