Пловдив чете на Алеята на книгите 11.06 | 13:11

Литературният фестивал беше открит лично от португалския писател Жозе Родригеш  душ Сантуш

От Гергана Златкова

"Богатството в живота е знанието. Знанието е в книгите. Сила и богатство имат тези хора, този град и тази страна, които инвестират в книгите".

С тези думи португалският писател Жозе Родригеш душ Сантуш откри "Алеята на книгите" в Пловдив.

Тя е част от традиционния за града литературен фестивал "Пловдив чете".

Единайсетото издание на феста ще продължи до 16 юни, допълва БТА.

То е под патронажа на кмета Иван Тотев и се организира от община  Пловдив, Министерството на културата, Асоциацията "Българска книга", НБ "Иван Вазов" и Издателската къща "Хермес".

Тази година фестивалът е в по-голям формат, с участието на повече от 30 издатели и с новите партньори очакваме да се превърне в истински празник.

Това каза в приветствието си заместник-кметът по култура Стефан Стоянов. Той уточни, че в  шестдневната програма са включени 36 събития в целия град.

Ще има много забавление и много четене, но акцентът остават най-малките, които тепърва откриват книгата, добави Стоянов. 

Издателствата представят своите книги в пъстри шатри на централния площад в града. Цените са с 20 на сто по-ниски - толкова, колкото е ДДС в България, посочи Стойо Вертоломеев -  управител на ИК "Хермес".

Това е реплика към новото правителство и новия министър на културата, за да се замислят и да търсят решение за една европейска ставка при продажбата на книги и учебници, допълни издателят. 

Официалното откриване на фестивала "Пловдив чете" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. на Римския стадион. Програмата включва и връчването на Орфеев венец за поезия на Иван Теофилов.

Най-четени