Подкрепиха българската книга с над 2 млн. лв. през 2011 г. 28.09 | 15:12

Наскоро били одобрени проекти за 1 589 695 лв., по-голямата част от които са предназначени за попълване на фондовете на читалищните библиотеки

От Андриян Георгиев

Министерството на културата (МК) е осигурило за 2011 г. над 2 млн. лв. в подкрепа на българската книга, съобщават от пресслужбата на министерството.

По думите на представители на МК през тази година министерството е осигурило възможност за финансиране на дейностите по подпомагане на книгоиздаването и библиотечното дело по три програми. 

По програма "Помощ за книгата” за издаване на нови книги, както и за подкрепа и популяризиране на българската книга, вече били разпределени и изразходвани 191 250 лв.

Разпределени са и част от предвидените в централния бюджет средства за подпомагане дейността на народните читалища, като наскоро бяха одобрени проекти за 1 589 695 лв., по-голямата част от които са предназначени за попълване на фондовете на читалищните библиотеки.

Предстои и обявяване на нова сесия по програма "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, по която ще бъдат разпределени 500 хил. лв. между регионалните и големите градски библиотеки. Това ще им даде възможност да дообогатят своя фонд от нови заглавия и други съвременни информационни източници.

Отделно от това продължава и успешната работа с Програмата на ООН за развитие по проекта "Глобални библиотеки - България” (www.glbulgaria.bg), който финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона долара от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс” български библиотеки в цялата страна, като ги превръща в място за достъп до информация за всеки.

Водещи