Подновяват проучванията в Юнаците 09.05 | 16:17

Ще продължи разкриването на укрепителната система на могилата, която е съществувала още в средата на каменно-медната епоха

От Кремена Бедерева

Проучванията на праисторическата селищна могила в Юнаците ще бъдат подновени от днес от българо-гръцкия екип от археолози.

Това каза за радио "Фокус" - Пазарджик заместник-ръководителят на експедицията от българска страна - археологът Стоилка Игнатова.

През миналата година не успяхме до проведем проучвания, но през тази година започваме много рано, още през месец май. Ще продължим разкриването на укрепителната система на могилата в Юнаците, която е съществувала още в средата на каменно-медната епоха, а това е средата на V хил. пр. Христа.

Освен това ще продължим и проучването на една много интересна структура. Това е едно вкопаване, направено непосредствено до стената.

Все още не сме изяснили неговата функция. Ще проучим и една платформа, която е много силно обгоряла и е паднала върху това съоръжение. Ситуацията там също е интересна, защото съдовете, които са били върху тази платформа, са се запазили от пожара. Всичко това е свързано със загиването на селището в края на V хил. преди Христа.

Проучванията през тази година започват много рано, тъй като обикновено работим през есента, но през тази година започваме днес и ще продължим работа на обекта около месец. В разкопките ще участва проф. Йоанис Асланис, който ръководи гръцкия екип, а от българска страна ръководител на екипа е доц. Явор Бояджиев.

Водещи

Най-четени