Почина авторът на „451 градуса по Фаренхайт“ Рей Бредбъри 06.06 | 17:57

Прочутият фантаст си отиде на 91-годишна възраст

От Деляна Петкова

На 91-годишна възраст почина авторът на култовия роман "451 градуса по Фаренхайт" Рей Бредбъри, съобщи АР. Новината за смъртта на фантаста оповести неговата дъщеря Александра, но не даде повече подробности за това какво се случило.

През 1999 година Бредбъри получи удар, а през 2003 година съдбата поднесе още едно нещастие – на 81-годишна възраст почина съпругата му Маргарет, с която е женен от 1947 година. Двамата имат четири дъщери.

Бредбъри пишеше за широк кръг от теми – хорър, мистерии, а феновете ще го запомнят и с чувство ме за хумор. Но може би най-известният му роман - "451 градуса по Фаренхайт", разказваш за свят без книги и екипи от пожарникари, които и изгарят скритите книги в домовете на гражданите.

Именно 451 градуса по Фаренхейт е температурата, на която изгаря хартията.

Много често тази творба е сравнявана с класиката на Джордж Оруел "1984".

Сред популярните романи на Бредбъри са още и "Марсиански хроники", "Нещо зло се задава" и повестта "Вино от глухарчета".

Рей Бредбъри е роден на 22 август 1920 година. Като младеж се увлича по мистериите на Едгар Алан По. страстен любител на книгата е, а по-късно и сам започва да пише. Сред по-любопитните факти от живота на фантаста е, че той никога не си е изкарвал шофьорска книжка. 

Преди няколко години той запази гробно място и дори е поръчал надгробен камък, на който е написано просто "Авторът на "451 градуса по Фаренхайт".

Водещи

Най-четени