Почитаме паметта на св. Иван Рилски 18.10 | 10:24

В деня на светеца празнуват и българските лекари

От Цанка Донкова

Православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец. Той е най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските будители.

Св. Иван Рилски е рoден в село Скрино край Кюстендил през 876 г. Той е съвременник на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Но най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927–969).

До 25-годишна възраст Иван Рилски е пастир. Той обаче винаги е искал да се посвети на Бог изцяло. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора наследството си и постъпва като послушник в манастира "Св. Димитър".

Там той развил своите заложби към духовно съзерцание, получил образование и придобил знания от религиозните книги.

Макар че приел монашеството, той не останал за дълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Скитал из много места, но на края се установил в Рила, където основал и манастир – Рилския.

Славата на св. Иван Рилски постепенно се разпространила из цялата страна. Дори цар Петър I изминал разстояние от 440 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него.

Монахът обаче бил твърде смирен и не пожелал да се запознае с владетеля, а само му се поклонил отдалече. От даровете св. Иван Рилски приел плодовете, но се отказал от златото.

Преди да напусне този свят, светията написва завет, който звучи поучително и днес: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите".

Св. Иван Рилски умира на 18 август 946 г. на около 70 годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение.

Св. Йоан Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец. Вероятно тогава той е бил и канонизиран.

През 1183 г. мощите са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната отново в Рилския манастир.

В деня на Св. Иван Рилски се отбелязва и професионалният празник на българския лекар. Тази година е и 20-та годишнина на деня на медиците.

Най-четени